Diplom och stipendier för Scania

scania art director kalligrafi grafisk formgivning

Att inför diplom- och stipendieutdelning få göra diplom för Scania är ett hedersfullt uppdrag.

Varje höst ordnar Scania ett stort evenemang i Stockholms Stadshus, där två olika stipendier delas ut till medarbetare som på olika sätt bidragit till Scanias framgång.

Det är dessutom ett evenemang, Guldklubben, där medarbetare som arbetat länge i företaget premieras på olika sätt. Stockholms Stadshus dukas upp som till Nobelfesten, långbord med vita dukar och medarbetare som högtidligt skrider nerför den långa marmortrappen.

Grafisk formgivning av diplom och kalligrafi

Mitt uppdrag består av att formge själva diplomet, och välja papper som används vid tryckningen. Rubriken Scholarship valde jag att göra guldfolierad med en mörkblå (Scaniablå) skugga, och papperet är obestruket, lite grängat och naturvitt för att minska kontrasten för ögat. Förutom att jag har formgivit själva diplomet, får jag även varje år äran att handtexta stipendiaternas namn, och ombesörja inramningen. Jag har valt en guldfärgad träram, och en ganska kraftig passe-partout som även den har guld på kanten. Dessa diplom delas högtidligt ut varje år till stipendiaterna i Gyllene Salen i Stockholms Stadshus, och det minnet vill jag försöka förmedla till stipendiaten när de flera år senare tittar på sitt diplom.

Scania uppmärksammar dessutom den produktionsanläggning i världen som gjort flest förbättringar vad gäller bland annat arbetsmiljö, och dessa diplom har jag formgivit och sett till att de blir stilfullt inramade. Här väljer jag en silvergrå metallram, med en grå passe-partout.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *